Driebergen

Het is ambitieus, maar als het aan de in leven geroepen buurtsportcoaches ligt, sport straks de gehele Utrechtse Heuvelrug. Jong en oud, topfit of een beginneling; aan iedereen moet gedacht worden. ,,Wij organiseren alles gratis voor de deelnemers.”

Vanuit de gemeente wordt Sportimpuls gefinancierd om te werken met sportcoaches en deze groep fanatiekelingen wil de komende periode de schouders eronder zetten. ,,Iedereen met een vraag kan bij ons terecht en wij willen ze dan helpen om te sporten”, zegt Samantha de Vries, die gebombardeerd is tot aanvoerder van het geheel.

Aantonen

Het is nu nog wat ongrijpbaars, maar binnen dit kalenderjaar wil men aantonen wat het precies in gaat houden. Steeds meer scholen en verenigingen gaan geloven in het concept en dat is precies wat nodig is. ,,Wij melden ons bij hun en vragen of wij van betekenis kunnen zijn. Dat kan door middel van een clinic, maar ook in adviezen. Alles wat met sport te maken heeft, past in ons straatje.” Zo is er al een project gestart op een kinderdagopvang en wil men zich nu toespitsen op scholen.

,,Leraren moeten ook gymlessen geven. Een vakdocent voor gym is vaak te duur, maar dan kunnen ze ons inhuren. Hierdoor maken wij de kinderen nog enthousiaster voor sporten en worden de leerkrachten ontlast.”

Ook de vergrijzing wordt aangepakt door de buurtsportcoaches van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Wij willen inderdaad langs bejaardenhuizen om te vragen of wij daar iets kunnen betekenen. Hierbij zoeken we verbinding met verenigingen, zodat wij er op den duur als schakel tussenuit kunnen.” Het woord samenwerken staat dan ook centraal en moet de sleutel tot succes worden. Sinds enkele maanden is men actief en na de voorbereiding moet men de komende tijd de vruchten gaan plukken.

Taak

,,Het is aan ons de taak om iedereen van Utrechtse Heuvelrug fitter, vitaler en gezonder te maken. Dit doen we door onder andere langs scholen te gaan, verenigingen op te zoeken, samen te werken met fysio- en dokterspraktijken, contact op te nemen met jongerenwerkers en sportevenementen te organiseren voor jong en oud. Wij organiseren alles gratis voor de deelnemers.”

De groep bestaat uit professionele korfballers, dansdocenten, personal coaches, basketballers, hockeytrainers en nog vele andere disciplines. Allen willen ze hun schouders onder een fitter en gezondere Utrechts Heuvelrug zetten. ,,Hiervoor moeten we elk kwartaal cijfers aantonen aan de gemeente.” Enkele doelen die gesteld zijn, moeten dus straks tastbaar worden. ,,Hierbij moet men denken aan een stijging van leden op sportverenigingen, dat het overgewicht regionaal zakt en dat we ouderen in beweging krijgen. Daarvoor hebben we diverse tools, die de Utrechtse Heuvelrug binnenkort gaan merken en zien. Hopelijk benaderen verenigingen en scholen ons, want we kunnen dit alleen als wij samenwerken.”

Info: samantha@heuvelrugsportiefengezond.nl

Terug naar nieuwoverzicht